O nas
Witamy w Forno Powiśle – restauracji, która zrodziła się z miłości do włoskiej kuchni i chęci stworzenia miejsca, gdzie każdy gość poczuje się jak w sercu Włoch. Nasza historia zaczęła się od fascynacji tradycyjnymi włoskimi recepturami, prostotą składników i wyjątkowym smakiem, który można uzyskać tylko dzięki najlepszym produktom i pasji do gotowania.
O nas
Witamy w Forno Powiśle – restauracji, która zrodziła się z miłości do włoskiej kuchni i chęci stworzenia miejsca, gdzie każdy gość poczuje się jak w sercu Włoch. Nasza historia zaczęła się od fascynacji tradycyjnymi włoskimi recepturami, prostotą składników i wyjątkowym smakiem, który można uzyskać tylko dzięki najlepszym produktom i pasji do gotowania.
Prawdziwa neapolitańska pizza w Warszawie
Prawdziwa neapolitańska pizza w Warszawie
Chcemy zaproponować naszym gościom prawdziwie włoską pizzę neapolitańską. W kwestii jej unikalności i najwyższej jakości jesteśmy bezkompromisowi.
Zawsze bazujemy na najlepszych włoskich składnikach, które starannie dobieramy, aby móc stworzyć z nich coś niezwykłego. Pizza od naszego szefa kuchni nie ma sobie równych!
Ciasto przygotowywane jest według sekretnego przepisu pizzaiolo. Receptura powstała dzięki doświadczeniu i licznym próbom, a szef kuchni udoskonalał ją aż do momentu uzyskania ideału – ciasta, którego smaku, zapachu i konsystencji nie zapomnicie nigdy.
Po wyrobieniu zaczynu ciasto leżakuje przez 24 godziny. Następnie wyrabiane zostają kule na pizzę, które muszą leżakować kolejne 36 godzin. Dlaczego o tym wspominamy? Ponieważ cała procedura jest niezmiernie ważna, a odpowiednio dobrane proporcje składników czy temperatura, w której leżakuje ciasto, są kluczowe, aby uzyskać pożądany efekt. Nasze ciasto jest cieknie, z grubszymi, wyrośniętymi rantami, delikatne i lekko chrupiące. Nie będziemy skromni, tylko od razu powiemy Wam prawdę – to ciasto jest idealne! I w dodatku robione z wielką pasją.
Proponujemy klasyczne pizze, jak: Margherita, Diavola, Parma, Cztery sery czy Capricciosa. Dla osób lubiących ciekawe i bardziej wyszukane połączenia przygotowujemy pizzę ze stracciatellą i ndują lub z pieczonymi ziemniakami, pancettą i kremem z sera cacio oraz pepe.
Po wyrobieniu zaczynu ciasto leżakuje przez 24 godziny. Następnie wyrabiane zostają kule na pizzę, które muszą leżakować kolejne 36 godzin. Dlaczego o tym wspominamy? Ponieważ cała procedura jest niezmiernie ważna, a odpowiednio dobrane proporcje składników czy temperatura, w której leżakuje ciasto, są kluczowe, aby uzyskać pożądany efekt. Nasze ciasto jest cieknie, z grubszymi, wyrośniętymi rantami, delikatne i lekko chrupiące. Nie będziemy skromni, tylko od razu powiemy Wam prawdę – to ciasto jest idealne! I w dodatku robione z wielką pasją.
Proponujemy klasyczne pizze, jak: Margherita, Diavola, Parma, Cztery sery czy Capricciosa. Dla osób lubiących ciekawe i bardziej wyszukane połączenia przygotowujemy pizzę ze stracciatellą i ndują lub z pieczonymi ziemniakami, pancettą i kremem z sera cacio oraz pepe.
Wykorzystujemy też okresowo dostępne produkty i tworzymy niesamowite sezonowe menu. Wielką popularnością cieszą się u nas pizze z kremem ze szparagów czy z truskawkami w wytrawnym wydaniu.
Utrzymujemy włoską tradycję aperitivo, dlatego od poniedziałku do czwartku, w godzinach popołudniowych, do zamówionego alkoholu serwujemy gratis przepyszne włoskie przekąski. Wierzymy, że tworzona przez nas restauracja to wprost idealne miejsce, by odpocząć po pracy, zrelaksować się z przyjaciółmi w weekend, spędzić czas z rodziną lub wpaść w pojedynkę na ulubiony lunch. Wszystko to zawsze przy najlepszym włoskim jedzeniu i w przyjemnej atmosferze miejsca tworzonego po prostu dla ludzi.
Proponujemy klasyczne pizze, jak: Margherita, Diavola, Parma, Cztery sery czy Capricciosa. Dla osób lubiących ciekawe i bardziej wyszukane połączenia przygotowujemy pizzę ze stracciatellą i ndują lub z pieczonymi ziemniakami, pancettą i kremem z sera cacio oraz pepe.

Selekcja włoskich win i alkoholi
Naszą dumą jest także bar, w którym znajdziecie szeroki wybór win: białych, czerwonych, różowych i musujących. Serwujemy również słodkie wina deserowe od Donnafugata, prosto z Sycylii.
Smakoszom piwa oferujemy Menabrea. Z mocniejszych alkoholi polecamy: likiery, grappę, włoski gin, rum i whisky, a także prawdziwą perełkę – wódkę Ven-Ice. Na barze nie ograniczamy się jedynie do menu. Na specjalne życzenie stworzymy Twój ulubiony koktajl.


Selekcja włoskich
win i alkoholi
Naszą dumą jest także bar, w którym znajdziecie szeroki wybór win: białych, czerwonych, różowych i musujących. Serwujemy również słodkie wina deserowe od Donnafugata, prosto z Sycylii.
Smakoszom piwa oferujemy Menabrea. Z mocniejszych alkoholi polecamy: likiery, grappę, włoski gin, rum i whisky, a także prawdziwą perełkę – wódkę Ven-Ice. Na barze nie ograniczamy się jedynie do menu. Na specjalne życzenie stworzymy Twój ulubiony koktajl.